Anyaga 100 % természetes rattan, teljesen vegyszermentes, így biztonsággal használhatjuk élelmiszerrel. A természetes anyag segíti a fermentációt, a tészta megfelelően lélegzik a kelesztés során, a szakajtónak köszönhetően pedig kenyerünk megtartja a formáját. A kisült kenyér héja ropogósabb lesz, mert a rattan a tészta felületéről beszívja a nedvességet.
A cipó formának egyedi spirálmintázata van, de az ovális forma is szép csíkos mintát hagy. Ez a kisült kenyerünk ropogós héján is gyönyörűen látszik.
Keleszthetjük a kenyeret hűtőben, vagy szobahőmérsékleten is, mindkét esetben a tészta behelyezés előtt szórjuk meg a kosarat rizsliszttel és takarjuk le szakajtóruhával. A tésztát mindig „fejjel lefelé” helyezzük a kelesztő kosárba, így jobban tartja a formát. Sütés előtt így könnyedén ki tudjuk venni a tésztát, nem ragad bele.
Tisztítása egyszerű, használjunk szakajtó tisztító kefét és ezzel tisztítsuk meg a felesleges liszttől. Ne használjunk vizet, mert a rattan szálak között így könnyen penész alakulhat ki.
A szakajtó kizárólag kelesztésre használható, sütésre nem alkalmas.