Az olasz lisztek jelölései teljesen eltérnek a magyar betű-szám típusú - például BL80 - osztályozástól. Másképpen jelölik, osztályozzák és más sütőipari értékek alapján is csomagolják őket. Míg a magyar jelölések a gabona típusát, az őrlés finomságát és a korpa mennyiségét is kifejezik a betű-számos rendszerben:
BL80 - búza, finomliszt, 80-as hamutartalommal (a hamutartalom utal a liszt korpamennyiégére)
BFF55 - búza, kétszerfogós rétesliszt, 55-ös hamutartalommal
RL190 - rozs, finomliszt 190-es hamutarttalommal
…addig az olaszok egy számmal és pár szóval írják le a lisztek jellemzőit. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az olaszok viszont olyan egyéb sütőipari értékek jelölésével segítik a lisztválasztást, amellyel a magyar lisztek csomagolásain egyáltalán nem találkozhatsz. Ilyen például a W és a P/L érték, amelyekről hamarosan olvashatsz írást Preyer Gyuri tollából.
Olasz lisztek jelölései és jellemzői - Preyer György cikke
Az olasz liszteken a gabona típusát írva jelölik. Kemény búza (triticum durum), azaz “semola”, vagy “grano duro” felirattal, és puha búza (triticum aestivum), azaz “grano tenero” felirattal találhatjátok. Ha bármilyen más gabonából készül a liszt, annak nevét ugyanígy ráírják a zsákra.
A “grano tenero” lisztek esetében rendszerint hintőpor jellegű fehér lisztekkel találkozhattok, főleg pizzák, kenyerek és sütemények készítéséhez használják őket. De természetesen készülnek enyhén korpás és TK lisztek is puha búzából. A “grano duro” lisztek sok esetben szemcsésebbek, sárgásabbak és ezekből főleg friss és szárított pasta tészták készülnek, de vannak olyan régiók, ahol kenyeret is sütnek "grano duro" lisztekből. A durva őrlemények mellett készítenek finomra őrölt liszteket is "grano duro" lisztekből, amelyeket “semolato di grano duro” vagy “sfarinato di grano duro”-nak is nevezhetnek.
Olasz liszt típusok
Tipo “00”
A leglágyabb, legfinomabbra őrölt, hintőporszerű liszttípus, ami majdnem teljesen korpa nélküli, ezért szinte vakítóan fehér. A legtöbb olasz malom ebből a típusú lisztből több félét készít, mivel készülhet kemény búzából, illetve puha búzából egyaránt. Fehérjetartalma minimum 9%-ban meghatározott és W180-as érték erősségtől már kapható. Körülbelül a gabonaszem 50%-át használják fel ehhez a liszthez.